Oppermachtige Olav Kooij sprint naar zege in Heylen Vastgoed Heistse Pijl

Opnieuw een jong sprinttalent bij op onze erelijst: de 21-jarige Olav Kooij (Jumbo Visma) boekte zijn eerste zege op Belgisch grondgebied en haalde het in een sprint van Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) en Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck).

Het tempo bij het peloton lag al vanaf de start in Vosselaar hoog, waardoor het even duurde voor er een kopgroep gevormd werd. Na 33 km koers kregen dan toch zes renners een vrijgeleide. Daan Mariën, Mauro Verwilt, Lars Hohmann, Huub Artz, Matthijs Büchli en Lasse Norman Leth waren de namen die het grootste deel van de koers in de aanval zouden rijden.

Zowel vooraan als in het peloton werd er stevig doorgereden. De 198,7 km zouden gereden worden aan een gemiddelde snelheid van om en bij de 49 km/h. Gaandeweg liet het peloton het tempo wat zakken, waardoor de kopgroep een voorsprong van 4 minuten kon sprokkelen.

Bij het ingaan van de eerste van zes lokale rondes begonnen de sprintersploegen het tempo opnieuw op te voeren om netjes volgens plan de koplopers in te halen bij het ingaan van de laatste lokale ronde. Met nog 24 km te gaan maakte het peloton zich op voor de sprint.

In aanloop naar de Heistse Berg zorgde de nervositeit nog voor een valpartij. Gelukkig zonder erg, maar Belgisch kampioen – en favoriet – Tim Merlier moest zijn sprintkansen hierna opbergen wegens een lekke band.

De andere sprintersploegen deden er alles aan om hun snelle man goed te lanceren. Het was echter Jumbo-Visma die in de finale meters oppermachtig was en zo ook zijn kopman, Olav Kooij, naar de zege hielp. De Nederlander kon met overtuiging de sprint naar zijn hande zetten en zo zijn vierde zege van het seizoen boeken.

De Belgen Jordi Meeus en Robbe Ghys vervolledigden het podium van deze zestiende editie. Ook de 22-jarige Belg Mauro Verwilt mocht nadien nog op het podium voor zijn prijs op te halen. De vroege vluchter sprokkelde het meeste punten op de Heistse Berg, waardoor hij de strijd van de prijslust ‘Trofee Michael Goolaerts’ in ontvangst mocht nemen.

Heylen Vastgoed Heistse Pijl

1 juni 2024